Wednesday, April 13, 2011

sonotron therapy..

last nite..arina can't sleep.nangis je.sebelum ni,dia jarang meragam,tdo ikut masa,bgn malam utk nyusu.smpi ade org kata, mcm takde baby kat umah coz tak dgr suara baby nangis.huhu..tu la arina qaisarah.tp mlm td,arina nangis.serba serbi ibu tak kena.ibu tak leh tdo smpi kul 4.30 pagi.arina tdo sambil ibu dukung arina.arina selsema @ flu.huhhhh...sape lagi pembawa virusss....ibu nye laa...hmmm..sian arina.dia susah tdo..dah la ayah arina tak balik arini.hmm...tggl la ibu berdua-duaan dengan arina .sedih(word berdua-duaan ni tringat aku kat chew)hehehe..

mcm2 ibu membaca ayat2 utk menenangkan arina..tu mmg kena jadi pegangan kite.telah termaktub kan..ayat kursi, al-fatihah & surah 3 qul.tambah lagi dgn surah yasin..insya-allah..kemudian arina tdo dengan tidak selesa..sok sek..sok sek..

so,hari ni ..aku EL..hmmm..tercalit gak EL aku kat HTAJ sabak bernam ni..huhu..awal2 pagi dah msg pengarah & staf aku(sekarang kite direct ngan pengarah..tak macam muar dulu..al maklumla..district hospital.huhu).

around 10pm..aku dah gi klinik.lab staf bgtau..gi klinik Salleh kat Sg Besar.oo ok..bb kan tak leh makan ubat if getting flu..so.kak ina bagitau, kat sane wat therapy..so..aku gi la tercari2 gak tempat tu.jumpe..dekat2 dialisis MAIS rupenye..aku ni baru nak mengenali Sg Besar dlm 12km from sabak bernam.Thanx kak ina for d'info..

SONORTRON THERAPY..tu nama treatment.Dr Salleh tu, looks like ustaz2 la.this sonotron therapy ni totally non-invasive modality of treatment..that means..rawatan secara luaran sahaja..Teknologi from US ni merupakan alat yang mengeluarkan pancaran discaj dari frekuensi yang rendah..haaa..paham tak...hahaha..mcm ni, kalau mobile phone, frekuensi radio pada 900MHz atau lebih..tp this sonotron gunakan bunyi serendah2 bunyi 0.001MHz.alat tu..tak kena langsung pada permukaan pesakit.

Dr salleh bagitau td. 3 perkara yang perlu bagi mengelakkan berlakunya selsema pada baby.
1.jangan cium baby pada kawasan persekitaran hidung baby.memadai hanya boleh geselkan pipi kite ngan pipi bayi sahaja.coz hidung2 kalian semua nya byk hama..hehehehe..sebab tu la..ok,

2.mandikan baby selepas kul 11.00 am..hmm..td aku tak tanye lak..kalau baby mandi air suam..mcm mane eik??huhu

3.kalau panas..bawalah baby keluar, supaya terkena pancaran cahaya skit..huhu..gelaaapp arina ku...;)..tp mmg betul pun.sila rujuk ye,kelas2 amali masa belajar sek2 dulu ye...;).

so..for futher info..please view this article ye..
http://www.sonotron-therapy.com/srcweb-JUNE99/SWM99-What/What-Is-Sonotron-Therapy.htm

mlm ni, akan ku tgk anakku ni..wat experiment lagi...hmmmm...insya-allah..arina tdo lena.coz treatment tu, kurangkan flu arina..aminnn..

2 comments:

Che said...

alhamdulillah...harap arina lena tidur mlm ni

zatil said...

Thx for the tips..esp klu kat taska..lagi lah senang berjangkit kan..sian baby..